Over ons

Grootste drijvende zonnepark van Europa op Zuidplas Kremer Zand en Grind

Gistermiddag is symbolisch, als officiƫle start van de bouw, het eerste zonnebootje van het grootste drijvende zonnepark in de provincie Groningen, Nederland en Europa te water gelaten op onze voormalige zandwinplas, de Zuidplas in Sellingen.

Met ruim 76.600 zonnepanelen zal het drijvende zonnepark in eerste instantie, wanneer gereed, voldoende groene stroom opwekken voor ruim 6.000 huishoudens en geeft de komst van het zonnepark van GroenLeven een enorme boost aan onze duurzame doelstellingen:

 

Chris Kremer:   

‘De aanleg van het zonnepark is een zeer belangrijke pijler in ons duurzaamheidsplan ‘Waar ook de natuur wint’. Het park levert een grote hoeveelheid groene energie en dat maakt een aantal andere verduurzamingsmaatregelen binnen ons bedrijf ook mogelijk, zoals een enorme reductie in Co2-uitstoot en het stoppen met gasverbruik voor het drogen van zand. Tegelijkertijd genereert het totaalplan maatschappelijke en recreatieve voordelen, ook voor toekomstige generaties.’

 

Bij de tewaterlating waren ook wethouder Van der Goot van de gemeente Westerwolde, Willem Biesheuvel van GroenLeven en Siebren Zijlstra van GroenLeven aanwezig.

Geen negatief effect op ecologie  

Het drijvende zonnepark wordt gerealiseerd op het diepste gedeelte van de voormalige  zandwinplas en is zo gesitueerd dat het zoveel mogelijk uit het zicht ligt van het  recreatiegedeelte van de voormalige zandwinplas. Door het drijvende zonnepark op het  diepste gedeelte te realiseren heeft het geen negatief effect op de ecologie, zo bleek uit een  onderzoek dat ter plaatse is uitgevoerd door Royal Haskoning DHV. Dit werd nog eens  bevestigd door een recent onderzoek van Buro Bakker en Hanzehogeschool Groningen, dat  uitgevoerd is bij twee andere drijvende zonneparken van GroenLeven. 

De drijvende zonneparken van GroenLeven bevatten glas-glas panelen, die bevestigd zijn  op een stabiele open constructie. Met aanvullende lichtstraten wordt er tevens extra vrij  baan geboden aan licht en lucht. Zo wordt er ook bij dit drijvende zonnepark optimaal  rekening gehouden met de ecologie en biodiversiteit van het water en de oevers. 

Voor dit  drijvende zonnepark zijn nog extra voorzieningen getroffen, zoals het aanleggen van een  groenwal en een oeverzwaluwwand. Verder zullen de vogelbewegingen als onderdeel van de ontheffing op de Wet Natuurbescherming de komende 4 jaar gemonitord worden door Royal Haskoning DHV in samenwerking met lokale vogeltellers.  

 

Goed voor de gehele omgeving 

Ook aan het recreatiegedeelte van de plas is gedacht. Zo is er een speelschip geïnstalleerd op het recreatiestrand aan de zuidzijde van de plas. Aan de noordzijde van de plas, waar het zonnepark te zien is, zal GroenLeven een uitkijkplatform bouwen in het verlengde van het wandelpad, zodat bezoekers vanaf daar een plaats hebben om naar het zonnepark te kijken of naar het open water aan de andere zijde  van het uitkijkpunt. 

Lees meer
Terug naar overzicht

Certificering & kwaliteitsbewaking


Vragen of contact


Wilt u meer weten over ons productaanbod zand en grind? Of heeft u een vraag over de toepassing van zand en grind in uw productieproces? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Contact opnemen