Over ons

Zandleiding die Sellingerbeetse verlost van zware transporten, wordt in 2024 in gebruik genomen

In de loop van 2024 wordt de nieuwe zandleiding van Sellingerbeetse naar het bedrijventerrein in Ter Apelkanaal in gebruik genomen.

Dat zegt directeur Chris Kremer van het gelijknamige zandwinningsbedrijf. ,,Door dat in gebruik nemen hoeven we niet meer met vrachtauto’s vol zand door Sellingerbeetse te rijden’’, zo laat hij weten. ,,De overlast die dat met zich mee kan brengen, verdwijnt dan.’’

Het bedrijf Kremer wint al vele jaren zand in een plas in Sellingerbeetse. Bij de plas staat een zandverwerkingsinstallatie. Als het zand in die installatie is ‘behandeld’, wordt het door de vrachtauto’s opgehaald en vervoerd.

Compensatie voor drijvend zonnepark
Vorig jaar liet Kremer weten de verwerkingsinstallatie naar het bedrijventerrein in het even verderop gelegen Ter Apelkanaal te willen verhuizen en het zand via een door een soort greppel lopende leiding daar naar toe te willen vervoeren. Vrachtauto’s kunnen het zand dan in Ter Apelkanaal op komen halen. De verhuizing is ook een compensatie voor de aanleg van een drijvend zonnepark in een tweede plas in Sellingerbeetse, ook eigendom van Kremer.

,,Het tracé voor de leiding is bekend, grond daarvoor hebben we aangekocht en een verdere planning hebben we nu ook gemaakt’’, zegt Kremer. ,,We willen eind dit jaar bij de gemeente Westerwolde de vergunning voor de aanleg van de zandleiding aanvragen. De procedure die daar aan vast zit, kan veel tijd in beslag nemen. Vervolgens begint de aanleg en het is onze bedoeling om dus in 2024 de nieuwe werkwijze op te pakken.’’

De aanleg van de leiding en de verhuizing van de installatie kosten ‘vele miljoenen’ ,,Maar ons bedrijf is gezond, van de coronacrisis hebben we tot nu toe nauwelijks last.’’

Het drijvend zonnepark wordt normaal gesproken dit jaar al aangelegd. Waarbij het wel zo is dat tegen de door Westerwolde afgegeven vergunning enkele bezwaren zijn ingediend.

Foto: Huisman Media Tekst: ©DvhN

Lees meer
Terug naar overzicht

Certificering & kwaliteitsbewaking


Vragen of contact


Wilt u meer weten over ons productaanbod zand en grind? Of heeft u een vraag over de toepassing van zand en grind in uw productieproces? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Contact opnemen