Over ons

Uitbreiding Sellingerbeetse

Een artikel over de toekomstplannen van Kremer Zand en Grind in Dagblad van het Noorden van 6 oktober.

‘Zandwinningsbedrijf Kremer mag uitbreiden’

 

Het zandwinningsbedrijf Kremer mag een van zijn plassen in Sellingerbeetse fors uitbreiden. De plas mag 9 hectare groter worden.

Dat althans vinden burgemeester en wethouders van Vlagtwedde. Zij stellen de gemeenteraad binnenkort voor akkoord te gaan met hun voornemen en het bestemmingsplan voor de plas aan te passen.

Noordplas

Kremer heeft twee winplassen in Sellingerbeetse. Het gaat bij de uitbreiding om de zogenoemde noordplas. Daar wordt al jaren zand uitgehaald. ,,Acht van onze werknemers zijn hier dagelijks actief’’, zegt Chris Kremer, directeur van het bedrijf. ,,De plas is op dit moment 30 hectare groot. We hebben van agrariërs 9 hectare grond bij de plas gekocht en willen dat nu ook gaan gebruiken voor de winning.’’

Kremer benadrukt dat die 9 hectare niet ineens maar langzamerhand bij de plas wordt getrokken. ,,Het is ook niet zo dat we nu per jaar meer zand willen winnen. Maar door de uitbreiding kunnen we hier wel langer actief zijn. Ook krijgen we door de uitbreiding meer ruimte voor ons depot waarin een berg zand ligt.’’ Dat gewonnen zand wordt onder meer gebruikt voor de aanleg van autowegen maar ook voor het filteren van drinkwater. ,,We verkopen het aan diverse waterbedrijven.’’

Afgeschermde wal

B en W van Vlagtwedde staan dus positief tegenover de plannen van Kremer. ,,Ze passen ook in een visie op dat gebied dat we eerder hebben vastgesteld’’, zegt wethouder Seine Lok. Tegen de plannen zijn twee bezwaarschriften ingediend, door onder anderen een omwonende. Daarin wordt onder meer gesteld dat door de uitbreiding de geluidsoverlast voor de directe omgeving te groot wordt. De dagelijkse gemeentebestuurders stellen dat met dat bezwaar rekening wordt gehouden door het plaatsen van een afschermende wal.

Op de zuidplas verandert wellicht ook iets. Daar wordt, zo zegt Kremer, al geruime tijd geen zand meer gewonnen. Maar voor die plas heeft zich wel een bedrijf gemeld. ,,Dat wil er zonnepanelen laten drijven’’, aldus Lok. ,,Het wil dat ook op een deel van de noordplas doen. Dit plan staat nog in de kinderschoenen, binnen het college van B en W hebben we er ook nog geen standpunt over ingenomen.’’

Vorige week nog ging de gemeenteraad van Vlagtwedde akkoord met de aanleg van een groot zonnepark bij Harpel. Dat krijgt een omvang van 100 hectare. Omwonenden zijn niet blij met de aanleg. Met hun protesten kregen ze echter niet de meerderheid van de gemeenteraad achter zich.

 

 

 

Lees verder op DvhN
Terug naar overzicht

Certificering & kwaliteitsbewaking


Vragen of contact


Wilt u meer weten over ons productaanbod zand en grind? Of heeft u een vraag over de toepassing van zand en grind in uw productieproces? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Contact opnemen